Vegán kozmetikumok

Az állatok védelmére

Melyek  a vegán kozmetikumok és miről szól a vegán kozmetikumok trendje? Megmutatjuk, hogy mi a vegán kozmetikumok előnye és hátránya és hogy a vegán kozmetkiumok miért nem „kóserek” sokszor

Kétségtelen: a veganizmus növekszik - és nem csak a konyhában.

Ez az életmód már régóta meghódította a kozmetikumokat is.

Nem ok nélkül összpontosít egyre több szépségápolási címke a vegán kozmetikai termékekre.

De mit jelent a vegán?

Mi a vegán kozmetika?

A vegán azt jelenti, hogy állatmentes. A vegán emberek teljesen felhagynak az állati eredetű termékekkel. Ez nem csak az élelmiszerekre vonatkozik. Az állati összetevőket tartalmazó kozmetikumok szintén tabuk a vegánok számára. Más szavakkal, az állatokból származó egyik összetevőnek sincs helye a vegán fürdőszobában. De a vegán egy lépéssel még ezen is tovább  megy. Minden terméket állatkísérlet nélkül kell előállítani. Éppen ezzel a krit

ériummal mozog sok szépségcég mindig szürke zónában. Bár nem használnak állati összetevőket a szemhéjfestékekben, a sminkekben, a rúzsokban stb., a piaci bevezetéshez azonban továbbra is nagyban támaszkodnak az állatkísérletekre. Ennek ellenére jelölik  magukat a csábító „vegán kozmetikumok” pecséttel. Ennek oka: hogy a vegán igazi marketing lendületté vált. 

Mely hatóanyagok nincsenek a vegán kozmetikai termékekben?

Az állatokból származó egyik összetevőnek sincs helye a vegán kozmetikai termékekben. Például a tejre, a méhviaszra, a mézre és a lanolinra (gyapjú viasz) vonatkozik. A vörös színezék karmint a vegán kozmetikumokban is tiltják. Ennek oka, hogy pikkelyes rovarokból nyerik.

A vegán nem mindig a jobb megoldás

A vegán tanúsítvány valójában keveset mond magáról az összetevőkről. A vegán kozmetikumok nem tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket, ugyanakkor lehetővé teszik szintetikus összetevők, növényvédő szerek, hormonok és egyéb adalékanyagok használatát. Az, hogy az összetevők nem állatokból származnak, még nem jelenti azt, hogy jót tesznek a bőrünknek. A „vegán” nem azt jelenti, hogy az összetevők természetes eredetűek vagy szennyező anyagoktól és hormon-aktív anyagoktól mentesek.

Természetes kozmetikumok = vegán kozmetikumok?

A természetes kozmetikumok és a vegán kozmetikumok kifejezéseket gyakran ugyanabban az értelemben említik. Mégis, ezek nem szinonimák. Épp ellenkezőleg: a természetes kozmetikumoknak nem feltétlenül kell vegánnak lenniük. A növényi termékek mellett ugyanúgy tartalmazhatnak állati eredetű nyersanyagokat, mint a méhviasz vagy a tej. Viszont a vegán kozmetikumok nem természetes kozmetikumok. A nem tanúsított vegán kozmetikumok nem mindig hibátlanok. A hagyományos termékek tartalmazhatnak oldható műanyagot, PEG-ek vagy hormonálisan aktív UV-szűrőket. Ezek nem állati összetevők, de mindazonáltal olyan anyagok, amelyek károsak lehetnek az emberre és a környezetre. 

Kollagén - bármilyen, csak vegán legyen

A kollagént a kozmetikumok csodaszernek tekintik. Rugalmassá teszi a bőrt, és állítólag elsimítja a ráncokat is. De csak nagyon kevesen tudják, mit kell tudni erről a kifejezésről. Mi is az a kollagén?

A kollagén a testünk legfontosabb szerkezeti fehérje. Bőrünket, szerveinket, inainkat, szalagjainkat és ízületeinket a kollagén fogja össze. A kozmetikában a kollagént állati nyersanyagokból, főleg vágóhídi hulladékokból nyerik ki, és anti-aging  termékekben használják. Azonban ki szeretné ápolni a bőrt és a haját vágóhídi hulladékkal? Mit szólnál inkább gyengéd növényi alternatívákhoz, mint pl. a C-vitamin, a Gotu kola, a zöld alga vagy a csipkebogyó? Ezeket a természetes titkos összetevőket használjuk termékeinkben, hogy gyengéden stimuláljuk a kollagén szintézisét a gyönyörű bőr és a haj érdekében.

Team Dr Joseph

Munkáinkról további képeket talál itt:

Sminktetoválás